Zelfstandigenaftrek in de toekomst

24. sep, 2020

Zo pakt de verlaging voor jou uit

De zelfstandigenaftrek is nu nog € 7.280 en wordt verspreid over 9 jaar met ongeveer 1/3 verlaagd. Dit betekent dat de aftrekpost elk jaar € 250 minder wordt en je dus meer belasting betaalt. Voor de volgende 9 jaar ziet de zelfstandigenaftrek er als volgt uit:

  • 2020: € 7030
  • 2021: € 6780
  • 2022: € 6530
  • 2023: € 6280
  • 2024: € 6030
  • 2025: € 5780
  • 2026: € 5530
  • 2027: € 5280
  • 2028: € 5000

Tegenover de verlaging van de zelfstandigenaftrek, staan verhogingen van de heffingskortingen. Dit zijn bedragen die je van de belasting mag aftrekken. Een daarvan is de arbeidskorting. Door deze te verhogen, wordt de inkomstenbelasting voor iedereen die werkt lager. Ook ondernemers profiteren daarvan.

Dat dan weer wel.

7. nov, 2019

Zzp'ers ontvangen hun nieuwe btw-identificatienummer 

 

U krijgt een nieuw btw-identificatienummer om uw privacy beter te waarborgen. In uw omzetbelastingnummer is uw burgerservicenummer (BSN) verwerkt. Dat is niet het geval bij het nieuwe btw-identificatienummer.

Maakt u gebruik van de kleineondernemersregeling?
Doet u geen btw-aangifte (meer) omdat u gebruik maakt van de kleineondernemersregeling? Bewaar deze brief voor het geval u het btw-id in de toekomst nodig hebt.

Wanneer gebruikt u wel uw nummer?
U hebt nu 2 verschillende nummers die u allebei nodig hebt:
- Het omzetbelastingnummer gebruikt u voor uw communicatie met de Belastingdienst.
- Het nieuwe nummer, uw btw-identificatienummer, gebruikt u voor uw zakelijke contacten. Dit nummer zet u op de facturen en uw website(s) en gebruikt u voor handel binnen de Europese Unie.

Wanneer gaan de veranderingen in?
Tot en met 31 december 2019 gebruikt u uw huidige btw-identificatienummer zoals u dat tot nu toe gedaan hebt. Op 1 januari 2020 gaat de nieuwe situatie in. Vanaf die dag gebruikt u het omzetbelastingnummer voor contact met de Belastingdienst en het nieuwe btw-identificatienummer voor zakelijke contacten.

Wat kunt u nu al doen?
- Pas, voor zover van toepassing, uw website(s), briefpapier, factuurpapier, digitale sjablonen en andere communicatiemiddelen aan, zodat u vanaf 1 januari 2020 het nieuwe btw-id gebruikt.
- Geef uw boekhouder, vaste leveranciers en zakelijke klanten nu alvast uw nieuwe btw-id. Zij kunnen dan op tijd hun administratie aanpassen.

Doe u zaken in andere EU-landen?
Als u binnen de EU zaken doet moet u vanaf 1 januari 2020 uw nieuwe btw-id gebruiken, zowel in contacten met klanten, als in de regeling Mini One Stop Shop (MOSS). Geef uw nieuwe btw-id ook snel door aan uw leveranciers in het buitenland die dit nummer moeten gebruiken.

Voor teruggaaf van btw uit andere EU-landen via het portaal op belastingdienst.nl/eubtw blijft u of uw dienstverlener inloggen met uw huidige gebruikersnaam. Dat is uw omzetbelastingnummer met daarvoor ‘NL’. Uw nieuwe btw-identificatienummer geven wij door aan andere belastingdiensten in de EU.

Vuistregel vanaf 1 januari 2020
Doet u zaken met ons? Gebruik uw omzetbelastingnummer.
Doet u zaken met anderen? Gebruik uw btw-identificatienummer.

19. sep, 2019

Zelfstandigenaftrek omlaag
De zelfstandigenaftrek wordt vanaf 2020 jaarlijks lager, totdat deze in 2028 uitkomt op € 5.000. De arbeidskorting en de algemene heffingskorting gaan de komende jaren omhoog. De meeste zelfstandigen gaan er daarom nog steeds op vooruit, zeker de eerste jaren.

25. jun, 2019

Er komt een minimumtarief voor zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) van 16 euro vanaf 2021. De eerder geplande vaste arbeidsovereenkomst voor zelfstandigen met een laag uurloon is van tafel.

Dat schrijven minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) en staatssecretaris Menno Snel (Financiën) maandag in een brief aan de Tweede Kamer.

Het eerdere kabinetsplan om zzp'ers met een laag uurloon (tussen de 15 en 18 euro) verplicht in dienst te nemen, was in strijd met Europese regels. Daarom werden nieuwe regels voor zzp'ers, waar al lang op wordt gewacht, opnieuw uitgesteld.

 

De 16 euro per uur wat het kabinet nu voorstelt, is vergelijkbaar met het wettelijk minimumloon, zegt Koolmees in een toelichting.

Daarnaast wil het kabinet aan de bovenkant van de arbeidsmarkt, dat gaat over zzp'ers die 75 euro per uur of meer verdienen, een zelfstandigenverklaring invoeren.

Met zo'n verklaring op zak weten opdrachtgevers dat zij niet worden aangeslagen voor loonheffingen, werknemersverzekeringen en arbeidsvoorwaarden zoals pensioenen en loondoorbetaling bij ziekte.

De derde groep zit tussen de onderkant en de bovenkant in. Voor deze groep is het van oudsher heel ingewikkeld te definiëren wanneer zij zzp'er zijn en wanneer werknemer.

Koolmees en Snel introduceren voor deze groep opdrachtgeversverklaring die werkgevers krijgen zodra zij een aantal vragen in een webmodule beantwoorden. Deze webmodule, die nog niet af is, wordt gebouwd op basis van wetgeving en rechterlijke uitspraken.

Het is een soort automatische toets van wat de arbeidsrelatie is. Na de zomer hopen de bewindslieden hier meer duidelijkheid over te kunnen geven.

16. nov, 2018

 

Per 1 januari wordt het lage btw tarief 6% verhoogd naar 9%..
 
Als uw klant in 2018 betaald voor werkzaamheden die worden uitgevoerd in 2019, mag u nog 6 % rekenen.
Dat is voor schilders en stukadoors nog interessant.
 
Nog even een opfrisser:
Schilderswerk laag tarief op arbeid en materiaal bij huizen ouder dan 2 jaar, alleen bij particulieren.
Behangen idem dito
Stucwerk idem dito
Isoleren alleen laag tarief op arbeid, dus niet op isolatiemateriaal..
 
Voor degene die logies aanbieden, of caravans verhuren: Als de betaling gedaan wordt in 2018 mag je nog 6 % rekenen, ook al maakt je klant pas in 2019 gebruik van de caravan of logeerplaats.
 
Voor degene die gelegenheid geven tot sporten. oa paardrijlessen, yogalessen. Leskaarten betaald in 2018 6% btw ook al worden de lessen afgenomen in 2019.
 
Zie onderstaande:

Verhoog de btw van 6% naar 9% op offertes en facturen

Als u nu een offerte stuurt, dan moet u in sommige gevallen al het nieuwe btw-tarief van 9% vermelden. Het hangt af van wanneer u betaald wordt. Er zijn een aantal mogelijkheden:

1. U wordt betaald in 2019

U stuurt nu een offerte. U gaat het werk doen in 2019. En u wordt betaald in 2019. U zet nu al 9 procent btw op de offerte, en straks ook op uw factuur.

2. U wordt betaald in 2018

U stuurt nu een offerte. U gaat het werk doen in 2018 of 2019. En u wordt betaald in 2018. U zet nu 6 procent btw op de offerte, en straks ook op uw factuur.

Dit geldt bijvoorbeeld voor concerten of sportevenementen die uw klanten dit jaar al betalen, maar die pas in 2019 plaatsvinden. Maar ook voor andere diensten waarop het lage btw-tarief van toepassing is, zoals sommige schilderklussen en bouwwerkzaamheden aan woningen. De Belastingdienst zal hiervoor niet gaan naheffen.

3. U weet nog niet wanneer u betaald wordt

U stuurt nu een offerte. U gaat het werk doen in 2019. Maar, u weet nu nog niet wanneer uw klant u gaat betalen? Zet dan 6 procent btw op uw offerte. En spreek met uw klant af dat u dit zal verhogen naar 9 procent btw op uw factuur, als hij u pas gaat betalen in 2019. U kunt dit opnemen in uw algemene voorwaarden of als onderdeel van de overeenkomst.

Vanaf 1 januari 2019 moet u 9 procent btw afdragen

Zijn uw diensten of producten nu met 6 procent btw belast? Dan wordt dat 9 procent vanaf 1 januari 2019. Bepaal nu al of u uw prijzen per 1 januari 2019 gaat verhogen. In uw aangifte voor de btw over het eerste kwartaal 2019 moet u 9 procent btw afdragen.

Bepaal of u uw prijzen gaat verhogen

Uw particuliere klanten betalen een prijs inclusief btw. De verhoging van de btw kunt u doorberekenen in uw verkoopprijs. Uw brutowinst blijft dan gelijk. U kunt er ook voor kiezen uw prijzen gelijk te houden. Dit kan u een concurrentievoordeel opleveren. Uw brutowinst wordt dan wel lager.

Verhoogt u uw verkoopprijs inclusief de btw? Dan gaat deze ook voor uw zakelijke klanten omhoog. Maar omdat de meeste ondernemers de btw kunnen aftrekken, blijven ze toch evenveel betalen voor uw diensten of producten.

Onderzoek hoe u uw kassasysteem en andere software aanpast

Overal waar u nu het lage btw-tarief van 6% heeft staan, moet straks 9% staan. Bijvoorbeeld in uw kassasysteem, uw boekhoudprogramma of uw btw-administratie. Check op tijd of u dit zelf kunt aanpassen. Of dat uw leverancier dit voor u moet doen.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------