1. mrt, 2018

Wees op tijd met terugvragen btw onbetaalde rekeningen

Zorg ervoor dat je de btw op niet-betaalde rekeningen op tijd terugvraagt. Dat moet voortaan binnen een jaar na het verstrijken van de uiterste betaaldatum.

Stuur je een rekening aan je opdrachtgever, dan moet je de btw al meteen aangeven en betalen. Maar als die rekening nooit betaald wordt, kan je de btw terugvragen. Dat moet uiterlijk een jaar na de uiterste betaaldatum. Heb je destijds geen betaaltermijn afgesproken, dan geldt de wettelijke betaaltermijn van 30 dagen.

Niet-betaalde rekeningen van vóór januari 2017
Heb je nog rekeningen uitstaan waarvan de uiterste betaaldatum vóór januari 2017 lag? Dan moet je bij de eerste btw-aangifte van 2018 de btw die je daarover hebt betaald, terugvragen. Het bedrag dat je terugvraagt, moet als negatieve omzet en negatieve btw worden ingevuld bij vraag 1a of 1b.

Niet-betaalde rekeningen van ná 1 januari 2017
Bij niet-betaalde rekeningen met een uiterste betaaldatum ná 1 januari 2017, kan je de betaalde btw terugvragen zodra duidelijk is dat de rekening niet betaald gaat worden. Je hebt uiterlijk de tijd tot een jaar na de uiterste betaaldatum. Dus heb je een klant die jou uiterlijk 1 april 2017 moest betalen, maar dat nog steeds niet heeft gedaan? Dan moet je vóór 1 april 2018 de eerder afgedragen btw terugvragen. Ook nu doe je dat door bij de btw-aangifte het bedrag dat je terug wilt als negatieve omzet en negatieve btw op te geven bij vraag 1a of 1b.

Heb je btw teruggekregen en betaalt de opdrachtgever alsnog? Dan moet je weer btw afdragen.