7. nov, 2019

Nieuw btw ID nummer

Zzp'ers ontvangen hun nieuwe btw-identificatienummer 

 

U krijgt een nieuw btw-identificatienummer om uw privacy beter te waarborgen. In uw omzetbelastingnummer is uw burgerservicenummer (BSN) verwerkt. Dat is niet het geval bij het nieuwe btw-identificatienummer.

Maakt u gebruik van de kleineondernemersregeling?
Doet u geen btw-aangifte (meer) omdat u gebruik maakt van de kleineondernemersregeling? Bewaar deze brief voor het geval u het btw-id in de toekomst nodig hebt.

Wanneer gebruikt u wel uw nummer?
U hebt nu 2 verschillende nummers die u allebei nodig hebt:
- Het omzetbelastingnummer gebruikt u voor uw communicatie met de Belastingdienst.
- Het nieuwe nummer, uw btw-identificatienummer, gebruikt u voor uw zakelijke contacten. Dit nummer zet u op de facturen en uw website(s) en gebruikt u voor handel binnen de Europese Unie.

Wanneer gaan de veranderingen in?
Tot en met 31 december 2019 gebruikt u uw huidige btw-identificatienummer zoals u dat tot nu toe gedaan hebt. Op 1 januari 2020 gaat de nieuwe situatie in. Vanaf die dag gebruikt u het omzetbelastingnummer voor contact met de Belastingdienst en het nieuwe btw-identificatienummer voor zakelijke contacten.

Wat kunt u nu al doen?
- Pas, voor zover van toepassing, uw website(s), briefpapier, factuurpapier, digitale sjablonen en andere communicatiemiddelen aan, zodat u vanaf 1 januari 2020 het nieuwe btw-id gebruikt.
- Geef uw boekhouder, vaste leveranciers en zakelijke klanten nu alvast uw nieuwe btw-id. Zij kunnen dan op tijd hun administratie aanpassen.

Doe u zaken in andere EU-landen?
Als u binnen de EU zaken doet moet u vanaf 1 januari 2020 uw nieuwe btw-id gebruiken, zowel in contacten met klanten, als in de regeling Mini One Stop Shop (MOSS). Geef uw nieuwe btw-id ook snel door aan uw leveranciers in het buitenland die dit nummer moeten gebruiken.

Voor teruggaaf van btw uit andere EU-landen via het portaal op belastingdienst.nl/eubtw blijft u of uw dienstverlener inloggen met uw huidige gebruikersnaam. Dat is uw omzetbelastingnummer met daarvoor ‘NL’. Uw nieuwe btw-identificatienummer geven wij door aan andere belastingdiensten in de EU.

Vuistregel vanaf 1 januari 2020
Doet u zaken met ons? Gebruik uw omzetbelastingnummer.
Doet u zaken met anderen? Gebruik uw btw-identificatienummer.