18. mrt, 2021

tozo helft van de uitkering als bijstand opgeteld bij het inkomen van de partner.

De Tozo-regeling is een van de maatregelen om zelfstandigen te ondersteunen in de coronacrisis. Maar bij het invullen van de belastingaangifte is er wellicht toch sprake van een ‘addertje onder het gras’. Partners van zzp’ers die aan het begin van de coronacrisis steun hebben ontvangen moeten honderden euro’s extra belasting betalen.

Bij de Belastingdienst wordt de helft van de uitkering als bijstand opgeteld bij het inkomen van de partner. De partner moet daar loonheffing over betalen en kan geen loonheffingskorting meer krijgen omdat ze die al gebruiken bij hun werkgever.

De Tozo-regeling is voor zelfstandig ondernemers, waaronder zzp’ers. Het voorziet in een aanvullende uitkering voor levensonderhoud als het inkomen door de coronacrisis tot onder het sociaal minimum daalt. In de eerste drie maanden telde het inkomen van partners niet mee. Het ministerie van Sociale Zaken zegt dat vanaf het begin duidelijk gecommuniceerd is dat deze regeling gebaseerd is op de algemene bijstand en gevolgen heeft voor de inkomstenbelasting van je partner, aldus een woordvoerder tegen de NOS.

RB gaat in gesprek

Volgens Sylvester Schenk, fiscaal directeur van beroepsvereniging Register Belastingadviseurs, kan dat niet zomaar: “De hoogte van een uitkering kan wel worden beïnvloed door het inkomen van de partner, maar een partner moet geen belastingaanslag kunnen krijgen over de uitkering van de ander.” Ze gaan klachten verzamelen en hierover in gesprek met de overheid.

Bron: NOS, 14 maart 2021