8. dec, 2014

Uitstel van een maand voor uw belastingaangifte over 2014

Belastingaangifte over 2014

Uitstel van 1 april naar 1 mei
Iedereen heeft volgend jaar een maand extra de tijd voor de belastingaangifte. De aangifte moet in plaats van 1 april, op 1 mei binnen zijn. Dat heeft staatssecretaris Wiebes van Financiën bekendgemaakt.
De deadline van 1 april komt te vervallen en de belastingaangifte moeten vanaf volgend jaar tussen 1 maart en 1 mei worden gedaan. Dit zal het aantal vragen over de belastingaangifte en de overbelaste lijnen bij de belastingtelefoon op termijn moeten doen verminderen. Ieder jaar is er vlak voor 1 april een enorme piek, wat betreft klachten en vragen over de belastingaangifte.
 
De Belastingdienst wil dat zo veel mogelijk mensen gebruik gaan maken van de vooraf ingevulde aangifte. In deze aangifte zijn allerlei gegevens automatisch ingevuld.
 

Aanslag

De garantie dat de mensen die vóór 1 april hun belastingaangifte doen voor 1 juli hun aanslag ontvangen, blijft van kracht. Mensen die na 1 april aangifte doen, ontvangen hun aanslag waarschijnlijk later. Wanneer je verwacht een belastingteruggave te krijgen, is het dus verstandig om de belastingaangifte voor 1 april te doen.
 

Naheffing

Ook is er volgend jaar een aparte regeling voor circa 5,5 miljoen mensen die een naheffing van gemiddeld 150 euro moeten betalen. Bovenop de gebruikelijke zes weken, krijgen zij hier vier maanden extra de tijd voor.  
5. dec, 2014

Ondernemers let op Fraude

LET OP EN LAAT U NIET FOPPEN

Voorkom hoge kosten voor onnodige registratie btw-nummer op Europees niveau

Veel ondernemers krijgen de laatste tijd een aanbod om hun btw-nummer te laten registreren op Europees niveau (EU-VAT Registration) tegen hoge kosten die soms oplopen tot meer dan € 700. Een dergelijke registratie is onnodig.

Alleen belastingdiensten registreren en geven btw-nummers af. Btw-nummers worden bij afgifte automatisch ook op Europees niveau geregistreerd. Er is dus geen enkele reden om u op een andere manier te laten registreren. Ga dus niet in op een dergelijk aanbod.

Inmiddels zijn hierover in Europa al honderden fraudemeldingen binnengekomen

24. nov, 2014

Wijzigingen in de heffingskorting en arbeidskorting

Vanaf 1 januari 2014 is een aantal belastingregels veranderd. Zo is de algemene heffingskorting, net als de arbeidskorting, inkomensafhankelijk geworden. De wijzigingen werden definitief nadat de voorlopige aanslagen over 2014 waren verstuurd. Daarna konden deze wijzigingen niet meer worden verwerkt. Mogelijk is uw te betalen voorlopige aanslag 2014 te laag geweest of is uw teruggaaf te hoog geweest. Vanaf 1 maart 2015 kunt u aangifte doen over 2014 met de vooraf ingevulde aangifte. Dan ziet u hoeveel u precies moet betalen of terugkrijgt. In de zomer van 2015 krijgt u vervolgens een aanslag over 2014 van ons. In die aanslag staat het bedrag dat u moet betalen of terugkrijgt.

14. nov, 2014

5 eindejaarstips om geld te besparen voor ondernemers

 

5 eindejaarstips om geld te besparen

 


Maak gebruik van de fiscale voordelen
Het einde van 2014 is in zicht. Met het oog op het afronden van je administratie is het goed om nog even te kijken naar de fiscale voordelen die je als ondernemer hebt dit jaar. 5 tips om nog geld te besparen voor het eind van 2014.
1. De KIA regeling
Heb je voor dit jaar eigenlijk je investeringen al gedaan in je zaak, maar komen deze niet boven de 2301 euro uit? Dan is het een goed idee om toch nog even voor 31 december wat meer te investeren. Als je als ondernemer in één jaar meer dan 2.301 investeert kom je namelijk in aanmerking voor de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Daarmee kun je 28 procent extra aftrekken van de belasting. Dus die nieuwe computer die je eigenlijk voor volgend jaar had gepland, kun je misschien beter toch nog maar dit jaar aanschaffen. Je moet wel voldoen aan de regels rond de KIA. Zo verstaat de belastingdienst onder een investering een bedrijfsmiddel dat langer dan één jaar meegaat en wat 450 euro of meer kost. Je moet hierbij vooral denken aan investeringen in apparatuur, zoals laptops, computers, printers en tablets. Kantoorartikelen, visitekaartjes en andere kosten zijn dus geen investering. Ook auto’s vallen er niet onder.

2. Fiscale Oudedagsreserve
Een andere manier om je winst te drukken in 2014 is door aanspraak te maken op de FOR, de fiscale oudedagsreserve. Ben je jonger dan 65 jaar en voldoe je aan het urencriterium van 1225 uur per jaar? Dan kun je aanspraak maken op de regeling. Jaarlijks mag je bij de FOR 10,9 procent van je winst reserveren, met een maximum van 9.542 euro. Over dat deel, dat je apart zet, hoef je dus geen inkomstenbelasting te betalen. Zo betaal je dus over 2014 minder belasting. Maar er zitten wel haken en ogen aan. Met de FOR bouw je namelijk niks op. En van uitstel komt geen afstel. Dus wanneer je met pensioen gaat of stopt met je onderneming, zul je moeten afrekenen met de belastingdienst over de opgebouwde FOR. De oudedagsreserve is eigenlijk vooral geschikt voor ondernemers die veel winst maken en die nog niet zo goed weten hoe ze een potje voor de oude dag willen opbouwen. Om te voorkomen dat je voordeel nu lager is dan dat je straks moet betalen, kun je het beste alleen gebruik maken van de FOR als je belasting betaalt in de hoogste schijf (52 procent). Als je nu gebruikmaakt van het belastingvoordeel en je hebt op een later moment wel een goed plan voor je oude dag, kun je het bedrag wat je aan de FOR hebt gedoneerd omzetten in een pensioenproduct zoals banksparen, bankbeleggen of een lijfrentepolis.

3. Loop bewust al je zakelijke kosten langs
Het einde van het jaar is hét ultieme moment om voor jezelf als ondernemer weer even de dingen op een rijtje te zetten. Neem bijvoorbeeld al je zakelijke kosten weer eens goed onder de loep. Wat voor kosten maak je allemaal en heb je ze ook daadwerkelijk allemaal nodig? Heb je bijvoorbeeld nog wel een vaste telefoonlijn nodig? Nog belangrijker: kunnen deze kosten niet goedkoper? Ga eens op zoek naar goedkopere varianten voor je verzekeringen en telefoon- en internetabonnementen. Ben je wel tevreden over je boekhouder? Betaal je hem of haar niet veel meer dan wat andere zzp’ers betalen aan hun boekhouder? Door rondshoppen bespaar je altijd geld.

4. Kijk ook nog eens goed naar je privékosten
Werk je veel vanuit huis? Kijk dan ook eens goed of je sommige privékosten ook niet zakelijk kunt opvoeren. Denk bijvoorbeeld aan je internetaansluiting, je telefoonkosten en abonnementen op kranten en tijdschriften. Als je deze zakelijk ook gebruikt, is het alleen maar terecht dat je ook een deel van de kosten ervan zakelijk kunt aftrekken.

5. Meewerkbeloning
Veel zzp’ers krijgen in hun onderneming hulp van hun partner met allerlei hand- en spandiensten. Denk bijvoorbeeld aan de hulp bij de administratie of het maken van offertes. Heb je er wel eens over nagedacht om je partner daarvoor ook te belonen? Dat kan namelijk lonend zijn. Als je hem of haar meer dan 5000 euro per jaar betaalt voor de hulp aan jouw bedrijf, is dat bedrag aftrekbaar. Deze inkomsten zijn voor je partner natuurlijk wel belast. Die moet ze opgeven bij de aangifte als ‘resultaat uit overige werkzaamheden'. De meewerkbeloning, ook wel bekend als partnervergoeding, moet overigens wel zakelijk acceptabel zijn. Het moet hetzelfde zijn als wat je derden zou betalen voor hetzelfde werk. Maar omdat er geen sprake is van een dienstverband, hoef je geen loonheffing in te houden. Het voordeel dat je met de meewerkbeloning krijgt, hangt overigens wel af van welke belastingschijf jij en je partner zich bevinden. Het voordeel is namelijk het grootst als jij als ondernemer in de hoogste belastingschijf valt en de partner in de laagste. De uitbetaling van de partnervergoeding hoeft niet daadwerkelijk plaats te vinden. Het moet wel op papier worden gezet.

15. okt, 2014

Werkkostenregeling verandert

Werkkostenregeling verandert en is vanaf januari 2015 verplicht: Is uw administratie daarvoor gereed?

13-10-2014

De werkkostenregeling is voor iedere werkgever verplicht vanaf 1 januari 2015. En er zijn enkele veranderingen vanaf januari 2015. Maak uw administratie gereed voor de werkkostenregeling 2015.

De werkkostenregeling geldt voor alle vergoedingen, verstrekkingen en ter beschikking gestelde voorzieningen die behoren tot het loon uit tegenwoordige dienstbetrekking. Dit kan voor u betekenen dat u op 1 januari 2015 uw administratie moet hebben aangepast.

Bent u werkgever en kan uw administratie de werkkostenregeling nog niet verwerken? Pas dan uw administratie nog aan voor het nieuwe jaar!

Bent u werkgever en gebruikt u de werkkostenregeling al? Dan zijn voor u de veranderingen vanaf januari 2015 belangrijk. U moet misschien uw administratie nog aanpassen. Doe dat op tijd!

Lees voor meer informatie: www.belastingdienst.nl/wkr.
Daar staat:

  • een link naar een stappenplan invoering werkkostenregeling
  • een overzicht met de veranderingen vanaf 1 januari 2015

Meer nieuws leest u in het nieuwsoverzicht